Return to site

Markku Ryynänen, tuttavallisemmin "Ryde", vaihtoi isosta pieneen

Pieni on kaunista, sanotaan. Pieni voi olla myös ketterää, rentoa ja monta muuta asiaa. IT-konsulttiyritykselle pienuus voi olla sen suuri vahvuus. Siinä missä suuret IT-toimittajat käyvät loputonta markkinaosuustaisteluaan, pieni IT-konsulttiyritys voi keskittyä tärkeimpään, asiakkaaseen.

Juuri Reflectorin pienuus ja sen mukana tuleva vapaus aidosti ja oikeasti toimia asiakkaan puolella oli Ryynäsen Markun suurimpia syitä siirtyä Reflectorin palvelukseen. ”Haen Reflectorista lisää uskottavuutta puolueettomalle konsultointityölle. Tehtyäni pitkän työrupeaman suuren IT-toimittajan palveluksessa olen nähnyt sen näkökulman asiakastyöhön. Nyt haluan nähdä alan enemmän asiakkaan silmin, ehkä peräti joskus olla asiakkaan kanssa ostajan puolella myyntineuvottelupöytää.” hän sanoo.

Markku on työuransa aikana ehtinyt mukaan monenlaiseen. Kuten moni muukin alan konkari, hän aloitti uransa ohjelmointi- ja suunnittelutöillä. Siitä sitten siirtyi arkkitehtuuritason töihin, ensin sovellusarkkitehtuureihin ja myöhemmin laajempiin kokonaisarkkitehtuureihin. Rinnakkaisina polkuina hänellä ovat olleet myynti-, menetelmäkehitys-, mentorointi- ja kouluttamistyöt. ”Kun on nähnyt alaa vähän joka puolelta, osaa suhteuttaa asioita. Ymmärrys siitä, mikä on oikeasti oleellista ja mistä voi myöhemmin seurata ongelmia, on tälläkin alalla kullanarvoista.” hän toteaa.

Erityisen mielenkiintoisina Markku on kokenut erilaiset menetelmäkehitykseen liittyvät työt. Sovelluskehitysprosesseja miettiessään hän tuntee pääsevänsä yhden alan perimmäisen kysymyksen ääreen: miten rakennetaan IT-ratkaisujamahdollisimman kustannustehokkaasti tuottava kone niin, etteivät koneen toimijat, ihmiset, kuitenkaan tunne olevansa pelkkiä koneen osia. Tietyllä tavalla tässä sovelletaan alan pehmeitä arvoja, annetaan työn tekijöille kunnolliset työkalut päivittäiseen työntekoon ja ohjataan heidät tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan niin, että kaikki toimivat tehokkaasti yhteisen päämäärän eteen.

Ehkä vähän yllättäen Markku kuitenkin nimeää uransa kannalta arvokkaimmiksi asioiksi tekemänsä mentorointi- ja kouluttamistyöt. ”Kouluttajan vastuulla on saada ihmiset ymmärtämään koulutettavan asian. Kouluttaja joutuu selittämään asiaa, "vääntämään rautalangasta”, puolustamaan näkökulmaansa, ja tarvittaessa antamaan periksikin. Samat kuviot toistuvat myös esimerkiksi IT-arkkitehdin työssä, jossa täydellisen ratkaisun laatiminen ei yksistään riitä, vaan ratkaisu on myös osattava kommunikoida eri osapuolille niin, että he sen ymmärtävät ja hyväksyvät.”

Raskas työ vaatii raskaat huvit, sanotaan, tosin IT-ammattilaisen työn raskaus on enemmänkin henkisellä puolella. ”Tuota sanontaa en tässä itse allekirjoita, vaan vapaa-ajallani mielelläni hakeudun luonnon rauhaan vaeltelemaan tai ihan vaan istuskelemaan ja seuraamaan metsäympäristön elämänmenoa ilman mitään aikataulua ja ilman ketään joka haluaa jotain.”, Markku toteaa vaikka hän myös välillä kaivaa pyöräilykengät tai lenkkitossut kaapista ja lähtee tien päälle irrottelemaan hikeä.

"Reflectorin ammattilaistiimin jäsenenä uskon voivani auttaa asiakkaitamme parantamaan omaa toimintaansa soveltamalla omaani ja työtovereideni osaamista ja kokemusta IT-järjestelmien kehittämisestä ja hyödyntämisestä. Työssäni haluan myös kunnioittaa asiakkaidemme omaa osaamista, sillä kokemukseni mukaan tieto ja taito usein ovat asiakkaalla jo olemassa ja tarvitaan vain joku joka jatkaa olemassa olevia ajatuksia, kerää ne ja jäsentää niitä jatkon kannalta tarvittavaan muotoon.”, Markku tuumii näin lopuksi.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly