Return to site

Totuus kuuluu lasten suusta testauksessakin

Tuleva koodarin alku peliteollisuuteen

Seison kahden kauppakassin kanssa ratikkapysäkillä. Harmittaa, kun yksi ratikka jää välistä ja minuutit muuttuvat nollasta taas kahdeksaan minuuttiin.

Sitten pysäkille astelee isä eskarilaisen kanssa. Seuraan keskustelua. Isä selittää pojalleen, kuinka hyviä pelejä kehitetään ja sanoo, että parhaat ideat tulevat silloin kuin oivallusta ja ideaa vähiten metsästää. Totta, nyökyttelen vieressä. Ratikka kurvaa mutkan takaa ja siirrytään ratikkaan.

Istun käytävän toisella puolella ratikassa. Keskustelu isän ja pojan välillä käy aina vain mielenkiintoisemmaksi. Isä selittää pojalle, kuinka uusia pelejä kehitellessä pelin kehittäjätkin loppujen lopuksi aloittavat vain paperilla ja kynällä suunnitteluvaiheessa. Poika ihmettelee, miksei heti voida ruveta toteuttamaan peliä. Isä selittää sen jälkeen, että tuotetta koodataan ja kehitellään ja välillä testataan.

Tuleva testaajan alku

Sitten 6-vuotias poika kysyy isältään yllättäen: ”Kumpaan menee enemmän aikaa, pelin tekemiseen vai testaukseen?”

Nyt jännityksellä jo odotan isän vastausta – testaajana. Isä vastaa pojalleen, että sitä on vaikeaa sanoa, mutta eiköhän yhtä paljon. Hän jatkaa selitystään, että ensin kehitetään ja testaaja testaa siinä samalla ja sitten taas peliä kehitetään. Hän selittää, että varmasti sovelluksen loppupuolella testauksen osuus on suurin ja siihen käytetään eniten aikaa ennen uuden pelin julkaisemista.

Isä ja poika jäävät kyydistä ja harmittaa, kun hyvän keskustelun loppu jää kuulematta. Jään pohtimaan pojan kysymystä ja mietin, kuinka tärkeää tuo sama kysymys olisi kuulla muuallakin kuin vain lapsen suusta.

Jos tulevan projektin budjetin päättäjät, Product Ownerit ja muut johtoon kuuluvat osaisivat oivaltaa tuon saman, jonka noin kuusivuotias lapsi oivalsi, olisi monen projektin testaustarve suunniteltu toisella tapaa.

Kirjoittaja on Tellervo Määttä (https://fi.linkedin.com/in/tellervomäättä), testauksen monipuolinen ammattilainen Reflectorista.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly