Return to site

Vaipanvaihdosta kuivaksi opetteluun

Isoja vaippapaketteja ostoskärryssä, haisevia vaipparoskiksia ja likaisia vaatteita. Hajua, vaivaa, rahanmenoa ja jätettä. Jokainen toivoo, että vaipanvaihto loppuu joskus. Harvalle tulee mieleen, että usein tätä toivotaan myös IT-konsultoinnin maailmassa. Usein sielläkin ollaan tilanteessa, jossa korjataan vahinkoja - vaihdetaan niitä haisevia vaippoja.

IT-maailmassa tavallinen tilanne on esimerkiksi se, että on lähdetty toteuttamaan suurta hanketta liian keveästi ja heikoin eväin. Lopulta hanke myöhästyy kerta toisensa jälkeen, eikä kukaan tunnu ymmärtävän miksi. Tarvitaan konsulttia tai pahimmassa tapauksessa konsulttiarmeijaa, joka selvittää, mitä pitäisi tehdä. Konsultin johdolla löydetään ja toteutetaan toimenpiteitä, jotta tilanne kohenee edes hieman. Saadaan se mahtavan imukykyinen kuiva vaippa. Mutta todellisuudessa parhaimmatkin Pampersit vuotavat aina jossain vaiheessa. Niin kauan kun toimenpiteet eivät paranna niitä usein kivuliaita juurisyitä, vahinkojen tilkitseminen jatkuu.

Juurisyiden perkaaminen vaatii konsultilta osaamista, oikeita työkaluja sekä rohkeutta. Tällaisiin oikeisiin juurisyihin tarttuminen voi nimittäin johtaa siihen, että viestinviejä, poloinen konsultti, teloitetaan. Konsultti ei ole välttämättä mieluisa, jos hän tuo esille myös kiusallisia asioita. Leikkisästi sanotaankin, että jos konsultti ei osaa tai voi ratkaista ongelmaa, voi hän tehdä rahaa pitkittämällä sitä.

Meillä Reflectorissa puhutaan aidon asiakkaan auttamisen ja rehellisen konsultoinnin puolesta. Emme tarjoa ratkaisuksi pelkkiä Pamperseista. Haluamme auttaa asiakasta oppimaan kuivaksi. Autamme toki silloinkin, kun vaippa on märkänä, emmekä nyrpistä nenää, vaikka useampikin vaippa menisi vaihtoon. Joskus sitäkin on tehtävä ja siitäkin syntyy asiakkaalle joissakin tapauksissa se suurin mahdollinen hyöty. Melle on kuitenkin kaikkein merkityksellisintä löytää pinnallisen ratkaisun sijaan juurisyitä ja ratkaisuja. Ne tuottavat asiakkaalle suurimman lisäarvon myös pitkällä aikavälillä. Emme halua rahastaa vaan aidosti auttaa.

Hankemaailmassa tämä tarkoittaa sitä, että tarjoamme mielellämme osaamistamme jo silloin, kun suuria ratkaisuja suunnitellaan. Voimme tarjota suurinta lisäarvoa silloin, kun hanke tai projekti on esivalmistelu-, hankinta- tai käynnistysvaiheessa. Tuolloin maalataan projektin tulevaisuutta isolla siveltimellä, kuten jo aikaa sitten kirjoittamassani yhä ajankohtaisessa blogitekstissä kirjoitin. Jos tulevaisuudessa useammin pääsisimme auttamaan ja vaikuttamaan asioihin jo alkuvaiheessa, olisimme onnistuneet tavoitteessamme. Syntyisi vähemmän hajua, vaivaa, turhaa rahanmenoa ja jätettä.

Kirjoittaja on Hanna Ahtola, Reflectorin toimitusjohtaja https://www.linkedin.com/in/hannaahtola/

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly