Korona riepottelee yrityksiä kuin märkää rättiä tällä hetkellä. Olemme pohtineet yhdessä asiakkaidemme kanssa kriisin keskellä, mitä havaintoja voi kriisistä tehdä ja mahdollisesti hyödyntää tulevaisuutta varten. Tunnistatko alla olevia asioita omasta yrityksestäsi?
1. Pakkoinnovointi luo uutta
Kriisitilanteet ovat oivia mahdollisuuksia luoville kehitysideoille. Tälläkin hetkellä monessa yrityksessä syntyy pohdintoja tyyliin ”eikö tämänkin voisi tehdä toisin?” tai ”eihän tämä toiminutkaan niin kuin piti, kokeillaanko toisella tavalla?”.
Nämä pohdinnat tehdään usein kiireen keskellä ja ne saattavat tuntua tuskaisilta. Mitä jos näistä pakon edessä tehdyistä ratkaisuista voisikin syntyä yritykselle uusia, pysyviä toimintamalleja tai kokonaan uusia tuoteaihioita, jotka voivat nostaa yrityksen kilpailukyvyn uudelle tasolle? Yritys saattaa tehdä innovaatioiden perusteella jopa kokonaisen toimialaloikan.
Innovointi kriisin keskellä tuo mukanaan uuden kysymyksen: onko yrityksellä tai yhteisöllä työvälineitä ja toimintatapoja systemaattiseen henkilöstöltä ja asiakkailta tulevien innovaatioiden tallentamiseen ja työstämiseen?
2. Happotesti toimintatavoille ja prosesseille
Korona-aika on happotesti myös yrityksen toimintatavoille ja prosesseille. Kriisi saattaa paljastaa toimintatavoissa aukkoja tai puutteita, joita ei ennen ole tullut esiin. Olemme huomanneet, että yön ylitse tapahtunut siirtymä etätöihin on tuonut yllätyksiä myös niissä yrityksissä, joissa etätyö on ollut vakiintunut osa yrityskulttuuria ja toimintatapoja jo aiemmin.
”Yllättävää, kuinka nopeasti etätyömoodi tuli päälle. Kun toimitiloissa oli ensimmäinen koronaepäily, se oli kerrasta poikki. Se kävi yhdessä päivässä.”
Entäpä koronan jälkeen: miten varmistamme, että nyt tehdyt havainnot ja poikkeamat saadaan talteen, osaksi hallittua IT-kehitystä. Miten priorisoimme ne liiketoimintatavoitteiden mukaisesti?
3. Tehostettua johtamista ja tiivistettyä päätöksentekoa
Useassa yrityksissä johtaminen on muuttunut koronan aikana. Käyttöön on otettu keskitetympi, nopeasyklisempi päätöksentekomalli, jotta kyky mukautua tilanteen tuomiin yllätyksiin ja asiakaskäyttäytymisen muutoksiin on mahdollista. Mitkä korona-aikana käyttöön otetut johtamismallit ja toimintatavat edistävät liiketoiminnan sujumista ja jopa luovat uutta kasvua?
Toisaalta korona on myös opettanut meitä reagoimaan ja implementoimaan asioita nopeasti tekijätasolla – ratkaistaan asia siellä, missä ongelma kohdataan. Toiko korona tullessaan yrityksille mahdollisuuden uudenlaiseen ketteryysloikkaan? Voisiko toiminnanohjauksen ja liiketoimintapäätösten tekeminen - esimerkiksi tietohallinnossa - tapahtua jatkossakin mahdollisimman vähin välikäsin, lähellä käyttäjää ja asiakasta, mutta kuitenkin yrityksen strategian ja edun mukaisesti?
Mietitään näitä yhdessä lisää! Saat meiltä kokeneita asiantuntijoita avuksesi, kun haluat varmistua siitä, että prosessit ovat myös poikkeustilanteessa kohdallaan.
Tarjoamme yrityksille myös ketteryysanalyysia ja apua liiketoiminnan ketteryyden kehittämiseen.
Lataa täältä tuore tutkimusraportti havainnoistamme ketterän toimintamallin läpiviennistä yrityksissä.
- Maarit Asikainen